Kapel

Bosreflectie in Mariakapel in Lievelde (Lichtenvoorde)

Bosreflectie in Mariakapel op het landgoed in Lievelde (Lichtenvoorde) op detail Mariabeeld.

De Mariakapel in Lievelde (Lichtenvoorde) staat op een perceel met een bosje aan de kruising van de Nieuwendijk en de Voshuttedijk, even ten noorden van Lichtenvoorde aan de andere kant van de Europaweg. (voorheen aan de Oude Groenloseweg).

Mariakapel_Lievelde_P1020724a SVSN_Maria_kapel_Lievelde_detail_linkervleugel

Volgens overlevering hebben boeren uit de omgeving, uit dankbaarheid voor de goede afloop van de Tweede Wereldoorlog, en het overleven van onderduikers, deze wegkapel laten bouwen.

A. Klein Gunnewiek heeft het ontwerp gemaakt voor deze kapel die op 6 oktober 1946 werd onthuld. Het bakstenen kapelletje heeft een middenstuk met een zadeldak en een nis en kent twee zijpanelen van geglazuurd aardewerk. Op het linkse paneel staat de ‘blijde boodschap’ van de aartsengel Gabriel aan Maria. En op de andere de geboorte van Christus in een stal te Bethlehem.

Mariakapel Lievelde: “Op de deze weg zet gene voet, of zeg Maria wees gegroet”

De kapel is in erfpacht uitgegeven aan de r.-k. Parochie Sint Ludger, geloofsgemeenschap H. Bonifatius en H. Ludgerus te Lichtenvoorde en wordt onderhouden door boeren uit de omgeving. De oude mevrouw B.J. Hulshof van Varsseveldseweg verzorgt al sinds jaar en dag de bloemen en zoon Jos Hulshof die aan de Nieuwendijk woont, doet het gras maaien. De parochie werkt samen met de R.K. Parochie Sint Paulus.

Zie ook geschiedenis.