Kapel

Bosreflectie in Mariakapel in Lievelde (Lichtenvoorde)
Bosreflectie in Mariakapel op het landgoed in Lievelde (Lichtenvoorde) op detail Mariabeeld.
SVSN_Maria_kapel_Lievelde_detail_linkervleugel
linkerzijpaneel

Boeren uit de omgeving hebben deze Mariakapel, uit dankbaarheid voor de goede afloop van de Tweede Wereldoorlog en het overleven van onderduikers, in 1946 laten bouwen.

A. Klein Gunnewiek heeft het ontwerp gemaakt voor deze wegkapel die op 6 oktober 1946 werd onthuld. Het bakstenen kapelletje heeft een middenstuk met een zadeldak en een nis en kent twee zijpanelen van geglazuurd aardewerk. Op het linkse paneel staat de ‘blijde boodschap’ van de aartsengel Gabriel aan Maria. En op de andere de geboorte van Christus in een stal te Bethlehem.

verpozen bij Mariakapel aan de Nieuwendijk

Ligging wegkapel

Ligging

De Mariakapel in Lievelde (Lichtenvoorde) staat op een perceeltje met een bosje aan de westkant van de kruising van de Nieuwendijk en de Voshuttendijk, tussen Lievelde en Lichtenvoorde. Het ligt in het beekdal van de Nieuwe Beek die uitloopt in de Baakse Beek, even ten noorden van de Europaweg / N18.

Kenmerken

Het meet slechts 2,3 are en ligt 20 meter boven NAP. De kapel is aangemerkt als gemeentelijk monument (nr 1586/LV10)

Functies en natuur

De Mariakapel wordt omzoomd door een houtsingel. Het perceel heeft de bestemming agrarisch met archeologische verwachtingswaarde 1 resp. 2.

Beheer en exploitatie

De Mariakapel is in erfpacht uitgegeven aan de Parochie HH. Paulus en Ludger te Lichtenvoorde en wordt onderhouden door boeren uit de omgeving. De oude mevrouw B.J. Hulshof van Varsseveldseweg verzorgt al sinds jaar en dag de bloemen en zoon Jos Hulshof die aan de Nieuwendijk woont, doet het gras maaien.

Opschrift op gedenksteen Mariakapel Lievelde:
“Op de deze weg zet gene voet, of zeg Maria wees gegroet”

Zie ook geschiedenis.