Nieuwe rondweg tast de landgoederen Winterswijk aan

      Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe rondweg tast de landgoederen Winterswijk aan

Artikel uit De Gelderlander van 11-03-2004

Nieuwe rondweg tast de landgoederen aan

Door onze verslaggever

WINTERSWIJK – Aanleg van een nieuwe westelijke rondweg richt enorme schade aan aan de natuur aan deze kant van Winterswijk. De landgoederen Groters en Mentink en het Tuunterveld en Arrasveld worden zwaar aangetast, de daar levende diersoorten worden teruggedrongen naar het Rommelgebergte en Corle.

“Wij zijn zeer verontrust door berichten over een nieuwe aan te leggen rondweg door dit gebied”, hield Gea Flint gisteravond de leden van de commissie Burger & Omgeving voor namens bewoners van de Morgenzonweg en het aangrenzende gebied. De bewoners reageerden op de aankondiging van de gemeente dat er onderzoek wordt gedaan naar de voor- en nadelen van zo’n nieuwe westelijke rondweg.

Het Winterswijkse college van B en W wil de mogelijkheid van die nieuwe verbinding tussen de Groenloseweg (ter hoogte van de Morskers Driehuisweg) en de Tuunterinval onderzoeken. De weg kan een nieuw twintig hectare groot bedrijvenpark ontsluiten. Dat onderzoek, waarbij ook wordt gekeken naar de bestaande Rondweg-West en een ontsluiting van dat nieuwe bedrijventerrein direct op de Groenloseweg, mag van de commissie worden uitgevoerd.

PvdA-er Johan Oonk: “Onderzoek het, breng het in beeld, daarna kunnen we oordelen.” Ilse Saris (CDA) vroeg zich wel af of er behoefte is aan twintig hectare kantorenpark. “Op bedrijvenpark Schaapskamp staan straks drie kantoren leeg.” Die kritiek sloot aan op de woorden van Winterswijker De Jonge, die vanuit zijn woning aan de Groenloseweg (“Bij ons is nog nooit de bebouwde kom hersteld”) het kantorenpark Schaapskamp heeft zien groeien. “Dat is in zestien jaar van de grond gekomen. Hoe denkt de gemeente dit nieuwe terrein vol te krijgen?”

Volgens wethouder Ina van Eerden maakt het college een visie die tot 2015 of 2020 houdbaar moet blijken. “We moeten vooruit, we willen geen slaapdorp worden.”

De mogelijke nieuwe rondweg en het bedrijventerrein maken deel uit van de visie van de gemeente op wonen en werken. Daar zit ook de plaats in van het nieuwe sportcomplex voor voetbalclub FC Trias: op de hoek van de Bataafseweg en Kottenseweg. Daar is niemand tegen, maar PvdA en Progressief Winterswijk hebben wel bedenkingen bij de voortgang. Johan Oonk: “Er zijn vijf mogelijkheden op een rij gezet. Is dit de beste? Volgens mij zijn een aantal andere mogelijkheden zeker niet slechter.”