Universiteitssteden

universiteit munster

Universiteit Munster

Vicariestudenten in Gelderland studeerden vóór 1600 vooral aan universiteitssteden in Duitsland (Keulen, Münster)

Van veel studenten in de 16e en 17e eeuw weten we niet goed waar zij studeerden. Vóór 1600 gaven de bewoners van oost-Gelre kennelijk de voorkeur aan vooral Duitsland, en gingen ze naar universiteitssteden als Keulen en Münster.

.

universiteiten_vicarie_voor_1900

Utrecht, Harderwijk en Duisburg waren voor 1900 de meest populaire universiteitssteden. Van de universitaire studenten van wie we het wel weten, waren de volgende steden populair. In de top 5 staan: Utrecht, Harderwijk, Duisburg, Leiden en Groningen. Opvallend is dat studeren in het buitenland – in tegenstelling tot de 20e eeuw – veel gebruikelijker was voor studenten uit Gelderland.

universiteiten_vicarie_vanaf_1900

En waar zaten de studenten van de Vicarie na 1900? Utrecht en Leiden zijn de steden die ook voor 1900 door vicariestudenten werden bezocht. Met het verlaten van de Achterhoek en het uitwaaieren over Nederland, veranderen ook de studieplaatsen van de studenten van de Vicarie. De top 5 steden zijn nu geworden: Amsterdam, Leiden, Tilburg, Groningen en Delft.

 

Opvallende veranderingen bij de studenten in 5 eeuwen

Allereerst genoten studenten vroeger veel langer van de inkomsten van de Vicarie. Voorts studeren ze minder vaak in het buitenland.

In de laatste honderd jaar hebben ook veel meer studenten genoten van de inkomsten van het landgoed van de Vicarie.

De verschuiving is zo sterk dat  dat in de laatste honderd jaar meer studenten (63%) een toelage ontvingen dan in de gehele periode van vierhonderd jaar ervoor. Er is een duidelijke trend om zoveel mogelijk studenten met een bijdrage te ondersteunen en een academische ontwikkeling te stimuleren.

Nog een opvallende verandering treedt op na 1900. In de periode 1900-1950 was 58% van de studenten een vrouw. In de periode 1950-2000 was dat 41% en na 2000 was de meerderheid ( 56% ) een vrouw.

 

Er is een lijst beschikbaar waarin wordt beschreven waar en wanneer de studenten van de Vicarie studeerden en een studietoelage ontvingen.